ACE Free Work 7 tips voor een goede start

Het opzetten van een ACE Free Work parcours is niet moeilijk. Je hebt de spullen vaak al in huis. Er wordt gewerkt met stations, ondergronden, geur, water en voer. Je kunt er heerlijk je fantasie in kwijt. Maar bedenk wel dat minder vaak meer is.

 

1 Materiaal

 

Hou het simpel. Drie ondergronden bijvoorbeeld een deurmat, een stukje tapijt en een duizend en 1 dingen mat zijn zomaar wat voorbeelden. Het kunnen ook drie verschillende deurmatten zijn of stukken tapijt van verschillende materialen. De verschillende materialen hebben een functie. Ze geven informatie aan het zenuwstelsel voor meer lichaamsbesef. Zorg ervoor dat de materialen fijn aanvoelen. Loop er zelf ook eens op je blote voeten overheen. Hoe voelt het voor jou?

 

Drie stations. Denk hierbij aan een ballenbakje, een snuffelmat, een likmatje, een plastic krukje, een kartonnen doos met wat kleine knuffeltjes. Gebruik gerust je fantasie. Maar bedenk wel we gaan niet puzzelen. Dus hou het simpel. Het gaat erom dat de hond eigen keuzes kan en mag maken. Ook is hier het contact met de verschillende materialen weer van belang. Let altijd op veiligheid van het materiaal. Zoals scherp aanvoelende randen, is het materiaal stevig genoeg etc. etc.

 

Leg er ook een paar speeltjes tussen. Soms hebben honden ook daar behoefte aan. Wanneer je hond erg obsessief is met bijvoorbeeld ballen, dan leg je die er niet in. Laat dan ook de ballenbak achterwege.

 

Heb je weinig ruimte voor het Free Work dan kun je ook minder attributen gebruiken.

 

Een tijdje geleden werkte ik met een hond die heel erg onrustig - understatement- werd van zachte materialen. Zodra hij daarmee in aanraking kwam, wilde hij maar één ding: slopen! De begeleider vertelde dat op voorhand. In een 1e kennismaking laat ik die er dan ook zeker uit. Dat komt - wanneer gewenst - wel bij latere sessies. Het was een grote hond, dus koos ik voor wat grover en steviger materiaal. En omdat we hier bij mij thuis die keer in de grote ‘paardenschuur’ werkten heb ik wat los hooi en stro in het parcours verwerkt. In huis wil je dat niet, maar is de ruimte daarvoor geschikt dan kan dat een fijn alternatief zijn.

 

Geur breng je onder andere in het parcours met je materialen. Een kartonnen doos van de supermarkt heeft een hele reis afgelegd voor deze bij jou in je parcours komt. Of neem een handdoek die je een poosje buiten hebt gelegd. Een dekentje van een hondenvriendje. Een goed afgesloten kussensloop of zak met hooi of stro. Zelf heb ik matjes, die ik ook voor mijn TTouch-werk bij paarden gebruik. Die zet ik graag in.

 

Belangrijk is ook om te kijken op wat voor ondergrond jij het parcours neerlegt. Buiten op het gras is een prachtige anti-slipmat. Heb je binnen vloerbedekking dan gaat dat ook prima. Maar op glad laminaat of een tegelvloer is het vaak beter om eerst een antislip ondergrond te maken. Dat kan met grotere anti-slipmatten die je tegen elkaar aanlegt, groot vloerkleed met anti-slip of zoals ik zelf heb een campingtapijt. Daarop leg je dan het parcours uit.

 

2 Voertjes

 

Maak een selectie van diverse voertjes die passen bij jouw hond. Je kunt een deel van de maaltijd gebruiken. Maar geef de hond ook op de normale tijd(en) voer. Je wilt niet dat deze uitgehongerd aan het parcours begint, want dan krijg je niet de juiste informatie uit je observaties. Voertjes strooi je op en in de ondergronden en in de stations. Maak het niet te moeilijk. Het is geen puzzel-, maar een snuffelparcours. Ook kun je wat zachtvoer uit bijvoorbeeld een trainingstube op een likmatje smeren. Heb je die niet? Kijk dan eens welk materiaal je al in huis hebt, dat je ook daarvoor kunt gebruiken. Denk hierbij aan een kunststof krukje of siliconen bakvormen.

Last but not least... strooi ook wat voertjes tussen de ondergronden en de stations. Want we willen het dier wel uitnodigen, maar niet dwingen om stations en ondergronden te gebruiken.

 

3 Deense Dog of Chihuahua

 

Dit is waarschijnlijk een inkoppertje. Maar wanneer je voor je eigen hond een parcours maakt weet je vooraf het formaat van de hond. Gebruik je bijvoorbeeld een zelfgemaakte ballenbak, dan kan dat voor de Chihuahua een deksel van een schoenendoos zijn, maar neem je voor de Deense Dog een groter formaat doos.

 

Bij een angstige of onzekere hond houd je het in 1e instantie ook simpeler dan dan bij een meer zelfverzekerde hond.

 

4 Water

 

Er zijn nog meer redenen, maar snuffelen maakt sowieso dorstig. We zetten dus altijd een waterbak in het parcours om de hond de gelegenheid te bieden om tussendoor te kunnen drinken. Ook wanneer er elders in huis of tuin toch al een drinkbak staat. Zet de bak midden in het parcours. Dat is voor de gemiddelde hond - bestaan die eigenlijk wel - het meest overzichtelijk.

 

5 Vrijheid

 

Wanneer je in huis of de goed afgesloten tuin werkt. Dan heeft het de voorkeur dat je hond geen tuig of halsband draagt. Het parcours heb je opgezet terwijl je hond bij voorkeur buiten de ruimte was. Kan dat niet geef ‘m dan tijdens het wachten een gevulde snuffelmat. Dat voorkomt frustratie. Je hond is lekker bezig. Jij ook, maar dan aan de kant terwijl je observeert. In volgende blogs ga ik daar wat dieper op in. Maar bekijk eens wat jou opvalt. Loopt je hond zowel links als rechtsom? Pakt hij alle voertjes? Wat doet hij met geur? In principe gaat de hond zijn eigen gang. Maakt deze eigen keuzes. Jij observeert. Gaat er iets niet goed wat het onveilig maakt? Los dat dan rustig op door bijvoorbeeld uit te ruilen voor wat lekkers. Of door een (ander) station opnieuw interessant te maken door het nog eens extra te vullen. Dat geeft jou de kans om het minder handige item rustig weg te halen.

Het parcours is klaar wanneer de hond is uit gesnuffeld. Vaak lopen ze dan weg, gaan er middenin liggen of ze zoeken weer contact met jou.

 

6 Meten = weten

 

Om het observeren te oefenen en om waar nodig terug te kunnen kijken is het opnemen op video een handig plan. Je hebt dan gelijk een soort van dagboekjes. Notities maken kan ook. Nadeel daarvan is dat je dingen mist terwijl je schrijft.

 

7 Start en finish

 

Het Free Work leg je klaar terwijl je hond in een andere ruimte is. Kan dat niet? Geef dan tijdens het wachten een gevulde snuffelmat. In de video laat ik Douwe helemaal uitsnuffelen. Een zit vraag ik zelden tot nooit van mijn honden. Het is Douwe zijn eigen manier om met mij te communiceren dat het voor hem klaar is.

 

Zo dat is een eerste opzet. Met bovenstaande punten kun je jullie eigen parcours uitleggen. Bedenk hierbij dat je het altijd weer aan kunt passen. Varieer gerust waar mogelijk of noodzakelijk. In de bijgaande video zie je mijn hond Douwe in wat ik een ACE Free Work ‘huis, tuin en keuken parcours’ noem, maar die ik ook wel in privé-sessies en workshops gebruik. Vanuit hier kan ik maatwerk aanbieden n.a.v. wat we zien.

 

Het hebben van keuze is reuze voor de hond. De 1e keuzes maak je zelf voor jouw hond. Dat doe je met het parcours en de keuze aan voertjes, maar daarna is de keuze aan het dier om het parcours op eigen-wijze te volgen.

 

Veel plezier en vergeet vooral niet om van het observeren te genieten!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.